środa, 6 czerwca 2012

Francuskie tosty

     Francuskie tosty kojarzą mi się z filmem Sprawa Kramerów i z Dustinem Hoffmanem, który w jednej z pierwszych scen filmu nie mógł poradzić sobie z przygotowaniem tak prostego śniadania, a pod koniec robił wszystko z niebywałą wprawą. 

Tak naprawdę przyrządzenie francuskich tostów nie wymaga ani talentu, ani wielkiej wprawy, a jedynie odrobiny skupienia. 

Jest to jeden z ulubionych wariantów śniadaniowych zarówno w Europie, jak i w Ameryce. Powód? Zwykle wszystkie niezbędne składniki mamy pod ręką. Poza tym przygotowanie french toasts zajmuje góra 10 minut, a jest to danie dość sycące i bardzo smaczne. 


Do przygotowania francuskich tostów potrzebujemy:

- białego pieczywa ( kromki o grubości co najmniej 1 centymetra)
- 3 jajek
- 3/4 szklanki mleka
- 50 gramów masła (lub więcej)
- szczypty soli
+ ewentualnie:
- łyżeczki cynamonu
-kilka kropel ekstraktu waniliowego

Do sporej miski wbijamy jajka, rozkłócamy. Dolewamy mleko (możemy też wlać 1/2 szklanki mleka i 1/4 szklanki śmietany), dodajemy szczyptę soli, ewentualnie inne przyprawy. Mieszamy trzepaczką.
W masie jajecznej zanurzamy kromki. Miękkie pieczywo obtaczamy w masie (dwustronnie!) przez chwilę, pieczywo twardsze trzymamy w misce nieco dłużej, żeby nasiąkło. 
Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Powinno być go sporo, żeby kromki, które na nie rzucamy ładnie się zarumieniły, nie przypaliły i łatwo odeszły od gorącej powierzchni. 
Kromki smażymy obustronnie. Uważamy, żeby się nie przypaliły.

     Francuskie tosty najlepiej smakują na ciepło. Mogą wystąpić w wersji słonej (ja taką preferuję) i w słodkiej (to preferują Amerykanie). Można dodać wędlinę albo wędzonego łososia, warzywa. Albo - syrop klonowy (lub inny słodki syrop śniadaniowy), miód, cukier puder, owoce. Istnieje mnóstwo możliwości, co jest bez wątpienia wielką zaletą french toasts. 

UWAGA:
Zaproponowałam Wam białe pieczywo - uważam bowiem, że jest najlepsze. Osobiście najchętniej wykorzystuję pieczywo tostowe. Dobrze sprawdza się także bułka typu angielka (zwana też bułką paryską), a nawet bagietka. W menu nowojorskich restauracji typu diner znaleźć można hallah french toasts, czyli tosty zrobione z chałki lub innego słodkiego ciasta drożdżowego - to również dobry pomysł. Można oczywiście wykorzystać każdy rodzaj pieczywa: razowe, pełnoziarniste. Jest szansa wykazania się kulinarną kreatywnością.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz