czwartek, 17 listopada 2011

Jesienny kompot z jabłek

Kolejny chłodny wieczór tej jesieni...
Jesień mija mi w kuchni, która codziennie pachnie jabłkami i cynamonem - to moje ulubione smaki o tej porze roku, jakże niewdzięcznej.
Za chwilę zafunduję sobie parę godzin całkowitej beztroski i zasiądę na kanapie z kubkiem jesiennego kompotu z jabłek.
Kompot ten jest niezastąpiony w chłodne dni i wieczory. Lekko słodki, aromatyczny, posiadający właściwości  lecznicze - dzięki dodatkowi imbiru łagodzi bóle głowy!

Czego potrzebujemy, by przygotować jesienny kompot z jabłek?
 -4 spore jabłka (jedno jabłko na jeden litr wody)
 -dwie czubate łyżeczki cynamonu
 -półtorej łyżeczki imbiru (lub więcej!)
 - łyżeczka cukru waniliowego
 -cukier (najlepiej brązowy) do smaku
 -łyżka goździków


Jabłka myjemy, część obieramy, a na części pozostawiamy skórkę. Kroimy na ósemki, każdą dzieląc jeszcze na pół. Wrzucamy do wody, gotujemy. Z czasem dodajemy cukier, w miarę potrzeby, a także pozostałe przyprawy. 
Gotujemy, aż jabłka będą miękkie. Potrzeba troszkę cierpliwości. Oczywiście można dodać przyprawy w większych ilościach.


Uwaga: jeśli smak kompotu jest mdły lub za słodki, można dodać trochę soku z cytryny 

Cynamon wpłynie doskonale na smak, goździki na zapach. Imbir nada kompotowi szczególny charakter. Ponadto, jak wspomniałam, ma właściwości lecznicze - działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie (to ważna informacja dla przeziębionych), poprawia trawienie i odświeża oddech. Można go dodać do woli, zgodnie z zasadą: "nigdy nie żałuj dodawanego do potraw imbiru". Na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz