poniedziałek, 14 listopada 2011

Szarlotka na cynamonowym szlaku

Szarlotka była pierwszym ciastem, którego przygotowania się podjęłam. Od tamtej pory minęła cała dekada, a przepis co chwila udoskonalałam. Szarlotka jest ciastem niezawodnym, pasuje na każdą okazję i zachwyca prostotą.
Przez lata piekłam szarlotki z jabłkami prażonymi i tartymi. Dodawałam rodzynki i orzechy, a na specjalne życzenie mojej Mamy także goździki. Sama lubię szarlotkę z minimalną ilością dodatków, jednak jednego nie potrafię sobie odmówić - cynamonu.
Do przygotowania mojej ulubionej "szarlotki na cynamonowym szlaku" potrzebuję:

-około dwie i pół szklanki mąki pszennej (plus trochę do podsypania, jeśli ciasto będzie się za bardzo lepić)
-125 g masła (twardego i zimnego!)
-szklankę cukru pudru (plus około dwóch czubatych łyżek do posypania)
-półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
-jedno jajko (równie dobrze wystarczy samo żółtko)
-3-5 łyżeczek cynamonu
-6-8 jabłek (moja ulubiona "szarlotkowa" odmiana to papierówki)
-przygotowana wcześniej kruszonka*


Wysypujemy na blat mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, pół łyżeczki cynamonu, masło. Masło  rozdrabniamy nożykiem (w żadnym wypadku nie należy rozkruszać go palcami, ponieważ się ogrzeje). Dodajemy jajko lub samo żółtko. Zagniatamy szybko, by masło się nie roztopiło (maślane grudki są mile widziane). Owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Ważne, by ciasto było dość dobrze schłodzone. 
Ścieramy jabłka, dodajemy do nich resztę cynamonu (ewentualnie można dodać odrobinę cukru z prawdziwą wanilią, jeśli ktoś lubi słodsze jabłka). Nie zaszkodzi wzbogacić jabłek o inne dodatki, jak rozdrobnione orzechy czy goździki, ale nie jest to obowiązek. Cynamon wystarczająco uszlachetnia jabłka. 
Schłodzone ciasto szybko rozwałkowujemy i na wałku przenosimy na formę. Może być to tortownica albo forma do tart (ja używam właśnie takiej), powinna jednak być posmarowana masłem i lekko oprószona bułką tartą lub kaszą manną. 
Na ciasto kładziemy arkusz papieru pergaminowego i układamy bliżej brzegów ciasta groch lub fasolę. Jeśli to pominiemy, wówczas ciasto po pierwszym pieczeniu będzie miało nierówne, "zapadnięte brzegi". Obciążone ciasto wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Podpiekamy około 10 minut. Następnie wyjmujemy papier z obciążnikami i pieczemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wykładamy na podpieczone ciasto jabłka i pieczemy 20 minut do pół godziny, aż kruszonka, którą posypaliśmy jabłka będzie rumiana.
Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem z odrobiną cynamonu. Piękną i oryginalną ozdobą są laski cynamonowe.


*Jak zrobić kruszonkę? To proste. Należy połączyć szklankę mąki pszennej z 3-5 łyżkami cukru pudru i zimnym masłem - 120 g. Masło złączone z suchymi składnikami trzeba rozdrobnić nożem, aż powstaną naprawdę drobne kawałki. I gotowe! 
P.S. Do kruszonki oczywiście można dodać szczyptę cynamonu ;)


"Szarlotka na cynamonowym szlaku" jest pyszna, pachnąca i poprawia samopoczucie. Cynamon posiada walory smakowe, zapachowe, ale i lecznicze! Korzystnie wpływa na przemianę materii, obniża poziom cukru, rozgrzewa.
Taką szarlotkę polecam zwłaszcza na chłodne jesienne i zimowe wieczory, na przykład z grzanym winem. Można też jeść na ciepło z gałką lodów waniliowych lub cynamonowych. Tego smaku nie sposób zapomnieć!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz