wtorek, 15 listopada 2011

Mac&cheese - wersja supreme :)

Nie każdy lubi gotować, ale każdy lubi zjeść smacznie. Mam kulinarną propozycję dla każdego, kto nie wierzy w swoje możliwości. Może zmieni zdanie i wkrótce przygotuje coś nadzwyczajnego :)
Proponuję mac&cheese, czyli po prostu makaron z serem, wzbogacony o parę dodatków. Wychodzi znakomicie i nie ma możliwości, żeby coś poszło nie tak. Chociaż Susan Mayer, bohaterka "Gotowych na wszystko", miała wyjątkowy antytalent do przygotowywania mac&cheese...

Potrzebujemy:
-makaron penne - proponuję po 150 g na osobę
-masło do wysmarowania formy
-żółty ser
-garść czarnych oliwek
-suszone pomidory
-łyżeczka bazylii

W osolonej wodzie gotujemy makaron. Do wody możemy ewentualnie dodać parę kropli oleju, ale nie jest to konieczne. Podczas, gdy makaron się gotuje, trzemy ser, kroimy suszone pomidory na małe kawałki, a oliwki na krążki. Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, dodajemy pomidory, oliwki i bazylię. Mieszamy (proces mieszania można oczywiście przeprowadzić w innym naczyniu) Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie podajemy ser i dalej pieczemy, aż ser będzie zrumieniony.

Smak Włoch - genialny w swojej prostocie! Danie szybkie, smaczne i bardzo aromatyczne :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz